اطلاعیه !
فرم عضویت در باشگاه مخاطبان





ژئوپلتیک تولید
آیا دولت آینده متوجه ضرورت سیاست منطقه‌ای برای جهش تولید هست؟


۸ تیر ۱۴۰۰   1990  2  0 دیدگاه
غلبه بر اینرسی موجود نیازمند درآمیختن راهبرد تولید با دفاع پیش‌دستانه در میدان‌های بازسازی و تجارت در جاده ابریشم مقاومت است. پرسش این است که آیا دولت سیزدهم، ضرورت این راهبرد آمیخته را درک خواهد کرد

 

۱- جمهوری اسلامی ایران، پس از جنگ تحمیلی همه تلاش خود را صرف ایجاد نوعی از بازدارندگی کرد اما به تدریج دریافت که این راهبرد نابسنده است و امنیت ملی در شرایطی که منطقه رو به بی‌ثباتی و دشمن به دنبال تحمیل انزوا و محاصره اقتصادی و امنیتی جمهوری اسلامی است تأمین نمی‌شود. راهبرد جدید «دفاع پیش‌دستانه» بود.


۲- ورود به «دفاع پیش‌دستانه» طبعا دشوار بود. امکان یارگیری و همکاری با نیروهای موجود برای اداره این جنگ چندان وجود نداشت. بنابراین خلق هویت‌های جدید در دستور کار قرار گرفت و با درایت و مدیریت سپاه قدس موفق از آب درآمد.


۳- بعد از شکست طرح تجزیه و تضعیف نیروهای تجزیه‌طلب و داعش، هویت‌های مقاومت به سمت نهادی‌شدن درحال حرکتند. حضور روسیه در شرق مدیترانه نیز معنای دیگری یافته است. روس‌ها جایگاه پرقدرتی برای تنظیم معادلات خاورمیانه و روابط خود با دیگران به دست آورده‌اند که قدر آن را خوب می‌دانند.


۴- دفاع پیش‌دستانه همچنان ادامه دارد و «صحنه بازسازی» به آن اضافه شده است. صحنه بازسازی، چیزی جز جنگ تجاری نیست و امروز جغرافیای تجارت و جنگ با هم ترکیب شده است. تجارت در محور تهران- مدیترانه همه ماجراست.


۵- تحریم اقتصادی جمهوری اسلامی به بهانه صنعت هسته‌ای، تاکید می‌کنم به بهانه صنعت هسته‌ای، ابزار قدرتمند همه بازیگران برای محدود کردن قوی‌ترین بازیگر صحنه است. عراق و ایران پیوندهای تاریخی و فرصت‌های بی‌نظیر هم‌تکاملی دارند و برای رسیدن به مدیترانه ‌با یکدیگر قطعا هم‌داستان خواهند شد. روسیه، ترکیه، اسراییل و آمریکا و عربستان خوب می‌دانند که باید جمهوری اسلامی و عراق را در این وضعیت نگه داشت وگرنه آنها خود و منطقه را به آینده‌ای متفاوت پرتاب خواهند کرد.


۶- جمهوری اسلامی چند سالی است که مصمم است تا با تقویت تولید داخل، وابستگی خود را کاهش دهد و پایه‌ای محکم برای پیش‌برد استراتژی‌های سیاسی خود فراهم آورد. این راهبرد به علت اقتصاد رانتیه و صنعت‌زدایی تاریخی با مشکلات زیادی روبرو‌ بوده است اما به نظر از پیمودن این راه گریزی نیست.


۷- آنچه به این راهبرد عمق و قدرت می‌دهد فرا رفتن از راهبردهای آشنای جایگزینی واردات یا توسعه صادرات است. کسی که در ایران از تولید و رونق آن بگوید اما تنها به تولید کالای وارداتی فکر کند و تلاش نماید در میدانی بسته، مسئله تولید را حل کند، توجهی غیرسیاسی به تولید دارد. کسانی هم که بر ادغام در تقسیم کار جهانی برای توسعه صادرات تأکید دارند از بنیاد سیاسی بازارها و سیاست جغرافیایی تولید غافلند‌.


غلبه بر اینرسی موجود نیازمند درآمیختن راهبرد تولید با دفاع پیش‌دستانه در میدان‌های بازسازی و تجارت در جاده ابریشم مقاومت است. پرسش این است که آیا دولت سیزدهم، ضرورت این راهبرد آمیخته را درک خواهد کرد؟

دفاع تولید جاده ابریشم
دیدگاهتان را بنویسید
نام

ایمیل

متن پیام ارسـال دیدگـاه
سرمقاله
مشارکت ناامید
بدون تشکل‌یابی نیروهای مولد، نیروی انقلابیِ وفاداران جمهوری اسلامی به مصرف می‌رسد
محمدرضا هدایتی    سیدعلی کشفی   
فقدان گفتارهای سیاسی مؤثر و قدرتمند و کادر رهبری قابل‌اعتماد در این شرایط، می‌تواند سرنوشت متفاوتی برای این نیروها رقم بزند؛ سرنوشتی که یا نیروی ایجادشده را سرخورده‌تر می‌کند و فرومی‌نشاند یا آن را در جهاتی مغایر با منافع و قدرت ملی ایران به مصرف رساند. در این میان، شکل‌گیری تشکلی از نیروهای سیاسیِ مولّد که بتواند واجد گفتاری قدرتمند و امیدآفرین و کادر رهبری منسجم باشد، ضروری به نظر می‌رسد.


سرمقاله
نام من، هیچ‌کس
جغرافیای مقاومت در محاصره افتاده است
اباصالح تقی‌زاده طبری   
پول هنگفت انباشته در این کشورها به همراه سیاست مسالمت‌جوی دیکته‌شده، همۀ آن چیزی است که امکان رویاپردازی‌های توسعه را فراهم کرده و البته کار را برای کشوری چون ایران بسیار سخت نموده است؛ تصویر پاکیزۀ توسعه در این جغرافیا، در تقابل شدیدی با سیاست مقاومت از طرفی و در ادامۀ آن اقتصاد سیاسی تولیدی جمهوری اسلامی ایران است. جمهوری اسلامی که پس از انقلاب، جبهه‌ای تازه در منطقۀ آسیای غربی باز کرد و کشورهای حاشیۀ خلیج فارس را در طرف کشورهای مرتجع و وابسته نشاند و خود داعیه‌دار استقلال و مبارزه با نیروهای غیرملی شد، حالا با چهره‌ای جدید از این کشورها روبه‌رو شده است. آن‌ها با شما نمی‌جنگند؛ می‌خواهند همکاری کنند؛ گویا از شما خواسته‌اند که نگاه تنگ‌نظرانۀ ژئوپلیتیک را به کناری نهید و جهان وسیع پر از فرصت را ببینید


سرمقاله
جغرافیای ضعیف
سیاست همسایگی نمی‌تواند صرفا پیگیری منافع باشد
علیرضا شفاه   
چین قطعا باید در اولویت بالای همکاری‌های اقتصادی ایران قرار بگیرد اما نمی‌‌تواند سیاست همسایگی دولت آقای رئیسی را تضمین کند. چین کشوری آرام است و اقتصادی جهانی دارد. اقتضای سیاست خارجی چین این است که از جنگ‌های نیابتی ایران و عربستان جلوگیری کند اما اگر بنا باشد ثبات اقتصادی جامعۀ ایران منجر به قدرت‌نمایی‌ها و تنش‌های تازه‌ای در منطقه شود، قطعا چین ضامن فعالیت‌های اقتصادی‌ای نمی‌شود که به چنان نتیجه‌ای منجر شود. در ذیل همین محاسبه است که چین ذیل مزایایی که به این منطقه می‌بخشد مراقبت می‌کند که روی زمین لغزنده و پرفتنۀ آن پیراهن‌آلوده نشود. آیا ما می‌توانیم خودمان را به‌عنوان برندۀ مطلق منطقه معرفی کنیم و همۀ امنیت آن را تضمین نماییم؟





موسسه علم و سیاست اشراق
شماره تماس : 77136607-021


عضویت در باشگاه مخاطبین

اینکه چیزها از نام و تصویر خود سوا می‌افتند، زندگی را پر از هیاهو کرده است و این هیاهو با این عهد مدرسه که «هر چیزی خودش است» و خیانت نمی‌ورزد، نمی‌خواند. مدرسه آرام است و این آرامش بخشی از عهد و ادعای مدرسه است. هیاهو در مدرسه به معنای ناتوانی مدرسه در نامگذاری چیزها است؛ به این معناست که چیزها می‌خواهند از آنچه هستند فرا بروند. آنجا که می‌توان دانست از هر چیز چه انتظاری می‌توان داشت، دعوا و هیاهویی نیست، نظم حاکم است و هر چیز بر جای خویش است. اما اگر هرچیز حقیقتاً بر جای خود بود و از آنچه هست تخطی نداشت، دیگر چه نیازی به مدرسه بود؟ اگر خیانتی ممکن نبود مدرسه می‌خواست چه چیزی را بر عهده بگیرد. اگر حقیقت نامی دارد، از آن روست که امکان ناراستی در جهان هست. نام چنانکه گفتیم خود عهد است و عهد نگه داشت است و نگه داشت آنجا معنا دارد که چیزها از جای خود خارج شوند.

(تمام حقوق متعلق به موسسه علم و سیاست اشراق است)