اطلاعیه !
فرم عضویت در باشگاه مخاطبان





فهرست مطالب

سرمقاله
در آستانه جنگ
وفاق ملی چگونه با استقبال از جنگ محقق می‌شود؟
محمدرضا قربانی   

ما سال‌هاست درگیر مراوداتِ اقتصادِ سیاسیِ نامولد و البته فاسدی هستیم که به‌واقع امکان ایجاد وفاق ملی را از ما گرفته است. ما به‌واسطه استقبالِ همه‌جانبه از جنگی که در آستانه‌اش هستیم، یارای ایستادن در مقابل این پیوندهای فرسوده را خواهیم داشت؛ تا بتوانیم فرصتی برای پیوند نیروهای جدید و مولّد تدارک ببینیم. ما فقط به‌واسطه این استقبالِ همه‌جانبه می‌توانیم مقاومتِ نیروهای واپس‌گرای موجود را بشکنیم و شاهد وفاق واقعی مردم و حکومت باشیم؛ وفاقی که جز در صحنه‌های واقعی شکل نمی‌گیرد و جنگ به شکل اعجاب‌آوری فرصت این صحنه را به یک ملت زنده هدیه می‌دهد.


سرمقاله
دولت وفاق محافظه‌کاران
کابینه پزشکیان، وفاقی برای کنترل نیروهای مستقل است
سیدعلی متولی امامی   

آنچه در صحنه حاضر است، وفاق نیروهای اعتدالی و محافظه‌کار از هر دو جناح پیشینِ اصلاح‌طلب و اصول‌گراست. این کابینه، کابینه وفاق برای کنترل هر نیروی مستقل در سیاست داخلی و منطقه‌ای و هشداری روشن برای حذف نیروهای انقلابی است. نیروی مقاومت انقلابی می‌بایست بدون ایستادن در نقطۀ منازعات عقیدتی و جناحی، بر منافع واقعی جبهه مقاومت در میدان‌های داخلی و منطقه‌ای تمرکز داشته باشد. این موضع نه‌تنها مانع تنش‌های بیهوده و فرسایش نیروهای انقلابی در سیاست داخلی می‌شود، بلکه سرکوب نیروهای انقلابی را در یک تقابل ساختگی، بی‌وجه می‌کند.


سرمقاله
جنگی برای بقا
سرنوشت نتانیاهو و اسرائیل بهم گره خورده است
شایان کریمی   

حملات اسرائیل به ایران و دیگر اضلاع محور مقاومت، اقداماتی ضروری برای امروز است تا تصویر از‌دست‌رفتۀ اسرائیل را دوباره به دست آورد. اسرائیل از ضربات سخت به ایران ابداً در پی جنگی تمام‌عیار نیست. عدم پاسخ رسمی اسرائیل به عملیات وعدۀ صادق می‌تواند مهم‌ترین دلیل برای اثبات این مدعا باشد. شروع جنگی تمام‌عیار با ایران آستانه‌ای دارد که نتانیاهو قدم‌زدن در این آستانه را می‌داند. او همچنان به ما زخم خواهد زد، مگر پاسخ ایران این بار به‌گونه‌ای باشد که نتانیاهو حقیقتا در آینۀ آن نابودی نزدیک‌تر خود و اسرائیل را به نظاره بنشیند.


خبر
وطن آینه‌های شکسته
شماره ششم و هفتم فصلنامه بابل منتشر شد





نقدنامه
کرانه‌های بازار
شمارۀ پنجم نقدنامه علوم انسانی - خرداد 1403





دیدگاه
فرصت نادر غیاب رئیسی
انتخابات ایران می‌تواند جغرافیای خاورمیانه را آرام کند
بروس آکرمن   

فوت رئیسی یک فرصت نادر فراهم آورده که در آن رهبران سیاسیِ رقبای دیرینه، انگیزه‌های قدرتمندی برای آغاز دورۀ جدیدی از دیپلماسی داشته باشند. اما بایدن باید این لحظه را غنیمت بشمارد. اگر او پزشکیان را دشمن ببیند، آیت‌الله خامنه‌ای قادر خواهد بود جایگاه مردمی رئیس‌جمهور جدید را خراب کرده و رأی‌دهندگان را متقاعد سازد تا در انتخابات بعد، دیدگاه روشنفکرانۀ او را رد کنند. این اولین بار در تاریخ اخیر نیست که چند تصمیم سریع در کاخ سفید، آیندۀ خاورمیانه را تعیین می‌کند. برخی از این تصمیم‌ها منجر به سال‌ها درگیری تلخ شده‌اند، اما این یکی می تواند راهی برای هم‌زیستی مسالمت‌آمیز برای دهه‌های آینده ترسیم کند.




سرمقاله
تنشِ تولید و تعادل
انتخابات ریاست‌جمهوری و فقدان طرح دفاع از اراده ملی
محمدرضا هدایتی   

همه متفق‌اند که در مقابل اسرائیل، ایران باید از فلسطین دفاع کند و اختلاف نهایتاً بر سر نحوه و حدود دفاع از «آرمان فلسطین» است. بر این اساس، طبیعی است که مسئله فلسطین، تأثیر تعیین‌کننده‌ای در جریان انتخابات و سیاست‌های داخلی ایران نخواهد داشت. اما آنچه فلسطین و محور مقاومت را به مسئله‌ای اساسی برای آینده کشور تبدیل می‌کند، خود را در تقابل اساسی و پرتنش، اما پنهانِ دو نیروی متعارض در صحنۀ سیاست ایران نشان می‌دهد که البته مابه‌ازایی در صحنۀ جهانی هم دارد. تعارضی که دو سوی آن هرکدام آینده‌ای را برای اقتصاد سیاسیِ ایران تصور و با قدرت دنبال می‌کنند.


نقدنامه
شوکران جهل
شمارۀ سوم و چهارم نقدنامه علوم انسانی - بهمن و اسفند 1402





دیدگاه
آبادی بتخانه ز ویرانی ماست
کابینه دولت تنها به‌عنوان یک کل، می‌تواند مسئولیت کشور را به عهده گیرد
حمیدرضا فرتوک‌زاده   

پرسش اصلی از امکان دولت است. اساسا موجودیتی به نام دولت چگونه وارد بوتۀ امکان می‌شود؟ در چه صورت می‌توان نام دولت را به جماعت وزیرانی که دور میز جمع می‌شوند، اطلاق  کرد؟ قاعدتاً در صورتی که سرشت و سرنوشت مشترکی داشته باشند. حتی اگر دولت ائتلافی باشد بازهم سرنوشت مشترک دارد. کابینه یک موجودیت واحد است. یا از مجلس رای اعتماد می‌گیرد یا سقوط می‌کند. مجلس می‌تواند از دولت پرسش کند نه از یک وزیر و می‌تواند دولت را استیضاح کند و نه یک وزیر را. از اینجاست که موجودیتی به نام دولت امکان تحقق پیدا می‌کند. این نقطه آغاز تحول در حکمرانی اقتصادی و صنعتی کشور است. ایجاد نقطۀ مسئولیت و پاسخگویی نسبت به کلیت دولت و در گام بعد استمرار این پاسخگویی در گذار به آینده است.


 1             

موسسه علم و سیاست اشراق
شماره تماس : 77136607-021


عضویت در باشگاه مخاطبین

اینکه چیزها از نام و تصویر خود سوا می‌افتند، زندگی را پر از هیاهو کرده است و این هیاهو با این عهد مدرسه که «هر چیزی خودش است» و خیانت نمی‌ورزد، نمی‌خواند. مدرسه آرام است و این آرامش بخشی از عهد و ادعای مدرسه است. هیاهو در مدرسه به معنای ناتوانی مدرسه در نامگذاری چیزها است؛ به این معناست که چیزها می‌خواهند از آنچه هستند فرا بروند. آنجا که می‌توان دانست از هر چیز چه انتظاری می‌توان داشت، دعوا و هیاهویی نیست، نظم حاکم است و هر چیز بر جای خویش است. اما اگر هرچیز حقیقتاً بر جای خود بود و از آنچه هست تخطی نداشت، دیگر چه نیازی به مدرسه بود؟ اگر خیانتی ممکن نبود مدرسه می‌خواست چه چیزی را بر عهده بگیرد. اگر حقیقت نامی دارد، از آن روست که امکان ناراستی در جهان هست. نام چنانکه گفتیم خود عهد است و عهد نگه داشت است و نگه داشت آنجا معنا دارد که چیزها از جای خود خارج شوند.

(تمام حقوق متعلق به موسسه علم و سیاست اشراق است)