اطلاعیه !
فرم عضویت در باشگاه مخاطبان









سیدعلی متولی امامی
مسئول گروه مطالعات نهاد علم

دکتری علوم سیاسی

عضو شورای علمی موسسه علم‌وسیاست اشراق

عضو هیئت تالیف و پژوهش کتب درسی

مدیر ادبستان انشاء


sa.motevalli@scienceandpolitics.net


نشست
طوفان یک ملت
عملیات اخیر حماس، چگونه می‌تواند زمینه‌ساز سطح بالاتری از فشار محور مقاومت برای نابودی اسرائیل باشد؟


این عملیات، نه‌تنها توانست سرنوشت طرح‌های سیاسی پیش از رخ‌دادنش را به‌کلی به تعویق بیندازد، بلکه هر طرح سیاسی‌ای را -چه از سوی محور مقاومت چه از سوی دشمنانش- در سایۀ ایستادن و راهبری این نزاع به سوی سرنوشت‌های متفاوت، تعریف کرد. تصور اینکه اسرائیل می‌تواند تا بدین‌حد ضربه‌پذیر باشد، تصوری بود که تنها پس از وقوع عملیات برای همه تبدیل به یقین شد. این دستاورد عظیمی بود که امروز استعداد جدیدی در تصمیم‌گیری‌ها و اقدامات نیروهای محور مقاومت ایجاد خواهد کرد. به بیان دیگر، عملیات حماس، تمام میراث مبارزه 75 ساله علیه اشغالگری اسرائیل را در مقطعی زنده کرد که تصور می‌شد پروندۀ تخاصم با اسرائیل در حال بسته‌شدن است.



سرمقاله
آشوب؛ فرجام تلخ کنترل سیاست
وقایع اخیر بیش از پیش نشان داد که سیاست عادی‌سازی، خود مسبب ناآرامی و ناامنی است.
سیدعلی متولی امامی   

سیاست منطقه‌ای به دنبال ایجاد یک قطب مستقل قدرت در برابر بلوک غرب است و سیاست داخلی بدون اینکه بتواند اقتضائات چنین تصمیمی را حمل کند، سیاست‌زدایی و کنترل را در پیش گرفته است. آنچه برآیند این تعادل خواهد بود، فقدان یک تصمیم نهایی و تعیین‌کننده است. هم این آشوب خیابانی و هم آن موقعیت حساس بین‌المللی، تصمیمی بزرگ در خور چنین صحنه‌ای طلب می‌کند و اگر جمهوری اسلامی با جناح محافظه‌کار و سیاست بی‌طرفی‌اش تعیین تکلیف نکند، باید آمادۀ بزرگترین فجایع تاریخ ایران و جهان باشد که تجزیه کشور کمترین آن خواهد بود.



سرمقاله
مزاحم دایره‌های من نشو!
غلبه گفتار کاربردی شدن آموزش، چه تبعاتی برای آینده سیاسی ایران دارد؟
سیدعلی متولی امامی   

امروز مطالبۀ عمومی تغییر و غنی‌سازی کتاب‌های درسی، به هجوم بی‌سابقه به «ناکارآمدی» کتاب‌های درسی بدل شده است. گفتار حاکم بر اداره کشور امروز منتظر دانش‌آموزانی است که علم را صرفاً در جهت کاربردی‌اش فهم می‌کنند. باید این پرسش در برابر مدعیان تغییر کتاب‌های درسی قرار بگیرد که چرا پیش از این علم به «معنی‌بخشی» به جهان معتبر بود و امروز به «کاربردی» بودن معتبر شده است و بدتر اینکه حتی امروز دیگر «کاربرد» در معنای «سیاسی‌» مورد توجه نیست بلکه کاربرد علم، به حرفه و تخصص فروکاسته شده است. 



سرمقاله
انتخابات استثنایی
آیا انتخابات 1400 اعلام وضعیت اضطراری است؟
سیدعلی متولی امامی   

عدم احراز صلاحیت چند چهرۀ شاخص از داوطلبان ریاست جمهوری توسط شورای نگهبان‏‏‏‏، این بار به وجهی تازه، جمهوریت و مشروعیت نظام را محل پرسش قرار داده است. وجه تازه عدم احراز صلاحیت‌ها‏، خالی‌شدن صحنۀ انتخابات از حضور علی لاریجانی بود که در واقع هرگونه رقابت جدی انتخاباتی را سالبه به انتفای موضوع کرد. علی لاریجانی چهره اصلاح‌طلبان نیست اما نمایندۀ گفتار «سیاست حرفه‌ای» و امید طرفی از نیروهای سیاسی و اجتماعی ایران است



بازنشر
گمان مبر که به پایان رسید کار مغان
دربارۀ زیبایی‌شناسی ملاقات دانشمند با هستی
سیدعلی متولی امامی   

این وضع انسانی علم، همواره یک وضع زیبایی‌شناسانه در ذات خود رقم می‌زند و کسی که اهل علم و مرد علم است، راه به ذات علم برده است. مرد علم اگر چه با مفاهیم و اصطلاحات علمی کار می‌کند اما کارش اینها نیست. مرد علم، مست هستی است و نیروی خود را از این مستی و خمار بر می‌دارد.



گروه مطالعات نهاد علم
روزگار بی‌دولتی
بازخوانی نطق رادیویی محمد علی فروغی در مهرماه ۱۳۲۰
سیدعلی متولی امامی   

با ورود متفقین به ایران، فروغی دوباره به موقعیت محوری طراحی و اداره، بازگشت و البته فرصت یافت تا در این موقع کارنامۀ چهل‌سالۀ دولت مشروطه را به یاد آورد. اینجا فروغی با اشاره به سال‌ها محنت ایرانیان پس از مشروطه و از دست رفتن دولت در ایران، آزادی مردم را تنها در سایه دولت و قانون ممکن دانسته است.



 1   

موسسه علم و سیاست اشراق
شماره تماس : 77136607-021


عضویت در باشگاه مخاطبین

اینکه چیزها از نام و تصویر خود سوا می‌افتند، زندگی را پر از هیاهو کرده است و این هیاهو با این عهد مدرسه که «هر چیزی خودش است» و خیانت نمی‌ورزد، نمی‌خواند. مدرسه آرام است و این آرامش بخشی از عهد و ادعای مدرسه است. هیاهو در مدرسه به معنای ناتوانی مدرسه در نامگذاری چیزها است؛ به این معناست که چیزها می‌خواهند از آنچه هستند فرا بروند. آنجا که می‌توان دانست از هر چیز چه انتظاری می‌توان داشت، دعوا و هیاهویی نیست، نظم حاکم است و هر چیز بر جای خویش است. اما اگر هرچیز حقیقتاً بر جای خود بود و از آنچه هست تخطی نداشت، دیگر چه نیازی به مدرسه بود؟ اگر خیانتی ممکن نبود مدرسه می‌خواست چه چیزی را بر عهده بگیرد. اگر حقیقت نامی دارد، از آن روست که امکان ناراستی در جهان هست. نام چنانکه گفتیم خود عهد است و عهد نگه داشت است و نگه داشت آنجا معنا دارد که چیزها از جای خود خارج شوند.

(تمام حقوق متعلق به موسسه علم و سیاست اشراق است)