اطلاعیه !
فرم عضویت در باشگاه مخاطبان





حمله به استثناء
واکنش بی‌سابقه محور مقاومت به قرآن‌سوزی، در برابر چه آرایشی ایستاده است؟


۲۶ مرداد ۱۴۰۲   1531  8  0 سرمقاله
ایجاد چنین بحران‌هایی که نهایتاً می‌توانند به‌سادگی حل‌وفصل شوند، آن غیریتی را که می‌توانست نیروی سیاسی یک جغرافیا باشد، از بین می‌برد؛ چراکه حل‌وفصل آن، به معنای توافق بر احترام و عدم‌توهین به اموری است که هریک تنها برای پیروان مذهبی خاص، به‌مثابه نوعی سبک‌زندگی، واجد احترام‌اند و در ذات خود قداستی ندارند. بنابراین ماجرا به‌گونه‌ای رخ می‌دهد که امکان مقاومت و جنگیدن در مقابل آن را سلب می‌کند. در واقع، این ماجرا تلاشی است برای عادی‌کردن امر استثنایی و مهیاکردن جهانیان برای پذیرش صلحی که در آن، دیگر امر استثنایی وجود ندارد.

در ماه‌های اخیر، جسارت به قرآن مجید به شکل بی‌سابقه‌ای در چند کشور اروپایی تکرار شد. با وجود واکنش سرد کشورهای عربی در برابر جسارت به قرآن مجید، این حادثه با واکنش متفاوتی از سوی رهبر جمهوری اسلامی ایران و رهبر حزب‌الله لبنان همراه بود. آیت‌الله خامنه‌ای در پیامی، جسارت به ساحت مقدس قرآن مجید را «آرایش جنگی» در برابر دنیای اسلام دانست. سیدحسن نصرالله نیز در برابر سکوت اتحادیه عرب و سازمان همکاری‌های اسلامی، جوانان مسلمان و شجاع را به «واکنش سریع و انتقام از توهین‌کنندگان» دعوت کرد. با وجود اینکه این حادثه در گذشته نیز چندین‌بار رخ داده بود، اما در ماه‌های اخیر، به شکل متفاوتی اتفاق افتاد. اول اینکه جسارت به قرآن، ابتدا توسط یک پناهجوی عراقی در یک کشور اروپایی صورت گرفت. دوم اینکه این اتفاق چندین‌بار به صورت جسته‌وگریخته تکرار شد. سوم اینکه با وجود انتقاد و واکنش کشورهای اروپایی و محکومیت آن توسط کشور میزبان، پیش از حادثه، امکان چنین اقداماتی در ساختار حقوقی این کشورها به‌وجود آمده بود و به همین جهت، با حفاظت و پشتیبانی پلیس انجام می‌شد. در آخر نیز با وجود تکرار این حادثه در یک بازه زمانی کوتاه، واکنش کشورهای اسلامی، منفعلانه و در حد موضع‌گیری‌های دیپلماتیک باقی ماند.

اما همۀ این‌ها به چه معناست؟ ما امروز در جهانی زندگی می‌کنیم که در آن، تمایلی قدرتمند برای ازمیان‌برداشتن تمامیِ گسل‌های ژئوپلتیک وجود دارد؛ تمایلی که بخشی از آن را در عادی‌سازی رابطه اعراب و رژیم صهیونیستی مشاهده می‌کنیم. تا جایی که امروز صحبت از احداث راه‌آهن اسرائیل-عربستان به میان می‌رود و کسی از آن شگفت‌زده نمی‌شود. این تمایل، تمایلی است برای تخلیۀ جغرافیا از سیاست که در پی آن، دیگر چیزی از معنای ملت و ملیت، مرز و تمایزهای هویتی باقی نمی‌ماند. آنچه این ایده را تبدیل به گفتاری قدرتمند می‌کند، صلحی است که به‌نظر می‌رسد در پی کم‌رنگ‌شدن مرزهای جغرافیایی و هویت‌های ملّی، جهان را در بر می‌گیرد. در حالی که این روند، نتیجه‌ای جز سست‌شدن روابط و پراکندگی و کشیده‌شدن جنگ به داخل مرزها و درون شهرها ندارد. دیگر نه فقط مرزها، بلکه هر نقطه‌ای می‌تواند کانون جنگ و درگیری باشد؛ جنگ‌هایی که دیگر نه بر سر آرمان و اعتقادی مقدس است و نه بر سر هیچ چیز دیگر و به همین جهت، می‌تواند اشکال بسیار وحشیانه‌تری داشته باشد؛ چنان‌که بعد از جنگ جهانی دوم، شاهد چنین درگیری‌های بی‌حاصلی در نقاط مختلف جهان (از جمله داعش) بوده‌ایم.

کم‌رنگ‌شدن مرز کشورها، علی‌رغم اینکه از قدرت ملّی آن‌ها می‌کاهد، خود مولّد نوعی قدرت سیاسی است که منجر به تقویت یکی از جریان‌های قدرتمند در منازعات جهانی می‌شود. در واقع، سیاست‌زدایی از جغرافیا و مسطح‌کردن جهان، مناسبات و منازعات کنونیِ جهان با محوریت غرب سیاسی را تقویت می‌کند. این طرح، چنان‌که در ماجرای اخیر نیز مشاهده کردیم، تنها در یک صورت می‌تواند تحقق پیدا کند و آن اینکه هر آن چیزی که می‌تواند نوعی غیریت و هویت متمایز ایجاد کند، به امری عادی و فاقد نیروی واقعی در صحنه سیاست تبدیل شود.

در ماجرای اخیر قرآن‌سوزی نیز، حادثه به‌نحوی تکرار شد که حتی مقاومت و جبهه‌بندی در برابر آن را دشوار می‌کرد. ابتدا یک پناهجوی عراقی در پناه پلیس یک کشور اروپایی، قرآن را آتش می‌زند. دولت مرکزی آن کشور، این عمل را محکوم می‌کند. این اتفاق با حمایت پلیس، مجدداً اتفاق می‌افتد؛ اما بار دیگر محکوم می‌شود. دیگر کشورهای غربی نیز به آن واکنش نشان می‌دهند. اما بار دیگر حادثه تکرارمی‌شود. مسئله‌ای که در اینجا وجود دارد، این است که در این ماجرا، توهین به کتاب مقدسِ مسلمانان به‌گونه‌ای رخ می‌دهد که به‌سادگی نمی‌توان در برابر آن عکس‌العمل قدرتمندی نشان داد. تکرار جسته‌وگریخته حادثه، در کنار واکنش کج‌دارومریز کشورهای اروپایی، توان و انگیزه مقاومت را می‌گیرد و امکان جبهه‌سازی در مقابل آن را نمی‌دهد؛ چراکه ظاهراً دیگر عامل مشخصی که بتوان با آن مبارزه کرد، وجود ندارد. در نتیجه قضاوت متعارف این است که تنها می‌توان چنین اقداماتی را محکوم و نهایتاً به گسترش اقدامات فرهنگی در جهت تبلیغ اسلام بسنده کرد. در واقع، ایجاد چنین بحران‌هایی که (چندان بحران هم به نظر نمی‌رسند و) نهایتاً می‌توانند به‌سادگی حل‌وفصل شوند، آن غیریتی را که می‌توانست نیروی سیاسی یک جغرافیا باشد، از بین می‌برد؛ چراکه حل‌وفصل آن، به معنای توافق بر احترام و عدم‌توهین به اموری است که هریک تنها برای پیروان مذهبی خاص، به‌مثابه نوعی سبک‌زندگی، واجد احترام‌اند و در ذات خود قداستی ندارند. بنابراین ماجرا به‌گونه‌ای رخ می‌دهد که امکان مقاومت و جنگیدن در مقابل آن را سلب می‌کند. در واقع، این ماجرا تلاشی است برای عادی‌کردن امر استثنایی و مهیاکردن جهانیان برای پذیرش صلحی که در آن، دیگر امر استثنایی وجود ندارد. 

جسارتِ ماه‌های اخیر به قرآن مجید، در واقع مبارزه با اسلام نیست، بلکه عادی‌سازی اسلام برای مسلمانان و تخلیه نیروی مولّد آن است؛ تلاش برای ازبین‌بردن هر آن چیزی است که می‌تواند اسلام را به نیرویی سیاسی تبدیل کند و جغرافیای متقارن و یکدست جهان را بر هم زند. در مقابل نیز، مبارزه با قرآن‌سوزی، ایستادن بر سر امری اساسی و پیگیری حقیقت در صحنه سیاست است. حال اگر این ماجرا را در ادامه جریان عادی‌سازی (که خصوصاً در منطقه آسیای غربی دنبال می‌شود) بدانیم، این پروژه توسط چه جریان‌هایی پیگیری می‌شود و چه نیروهایی از آن استقبال می‌کنند؟ تنها پس از پاسخ به این پرسش است که می‌توان مواجهه با حادثه قرآن‌سوزی را در نقطه درست آن پیگیری کرد. در واقع، ماجرای قرآن‌سوزی را باید در جایی پیگیری کنیم که همچون پروژه‌ای سیاسی تعریف شده است؛ پروژه‌ای که از ظهور اسلام فرهنگی و توسعه و گسترش آن به‌مثابه نوعی سبک‌زندگی در جهان متکثر امروز استقبال می‌کند.

عادی‌سازی این حوادث و روابطی که در پی آن می‌آید، همه کشورهایی که ممکن بود تا پیش از این، حساسیتی نسبت به این حوادث داشته باشند را در جغرافیای سیاسی غرب و در مقابل محور مقاومت قرار می‌دهد. استقبال از بیانات رهبران جمهوری اسلامی ایران و حزب‌الله لبنان می‌تواند برهم‌زننده این تعادل جدید به‌نفع جبهه مقاومت و کشورهایی باشد که در سودای استقلال و تولید جغرافیای مستقل هستند. این مواضع اگرچه نتواند مانع پیش‌روی دولت‌های عربی به‌سمت عادی‌سازی شود، می‌تواند در سطح جوامع اسلامی، نیرویی در مقابل عادی‌سازی و تقارن جهان تولید کند.

قرآن سوزی محور مقاومت جغرافیای سیاسی
دیدگاهتان را بنویسید
نام

ایمیل

متن پیام ارسـال دیدگـاه
نشست
نهضت بیداری
گزارشی از نشست موسسه اشراق بعد از اعلام شهادت سید حسن نصرالله - 9 مهرماه 1403
اگر انسان این مسئله را با قلبش جذب کند که این تکلیف من است که در این جنگ مشارکت کنم و بجنگم، بعدش ممکن است یک راهی باز شود. قبل از هر چیزی باید یک اتفاق روحی در انسان رخ دهد. ما باید خودمان را عمیقاً آماده این اتفاق روحی کنیم. یعنی عمیقاً آماده‌ی این تطور روحی شویم که از یک موجود اجتماعی به موجودی که قصد جنگیدن دارد، تبدیل شویم. در این صورت ممکن است راهی باز شود، راهی که در حال حاضر با محاسبات عقلانی از میدان قفل است؛ یعنی تحلیل انضمامی سیاسی از وضعیت این جنگ، از جغرافیایش، از سازمان رزمش به ما می‌گوید که راهی برای پذیرش مشارکت اجتماعی وجود ندارد. ولی اگر قرار باشد راهی باز شود مقدمه‌ی آن این است که نیروهایی دقیقاً در درون ایران، بی‌هیچ تردیدی، این را از صمیم قلب بپذیرند که ما در حال حاضر، تکلیفی جز جنگیدن نداریم و این امتحان نسل ماست.


دیدگاه
در محاصرۀ ناملت‌ها
فلسطین، مسئله‌ای مربوط به سیاست داخلی است
اباصالح تقی‌زاده طبری   
دولتی که ملی باشد در پی جغرافیای مستقل خود می‌رود و چگونه می‌تواند با اسرائیل که موجودیتی مجعول و وابسته است و همچون ویروسی به اینجا و آنجا سرایت می‌کند، بسازد؟ اگر اسرائیل رسمیت یابد، هیچ دولت ملی در منطقۀ ما نمی‌تواند مطمئن به رسمیت خود باشد. به همین جهت است که مسئلۀ فلسطین، لااقل در منطقۀ سرنوشت‌ساز غرب آسیا، مسئله‌ای مربوط به سیاست خارجی کشورها نیست؛ هر موضعی در قبال اسرائیل مستقیما مربوط به موضع کشورها دربارۀ مردم خویش است.


سرمقاله
مشارکت ناامید
بدون تشکل‌یابی نیروهای مولد، نیروی انقلابیِ وفاداران جمهوری اسلامی به مصرف می‌رسد
محمدرضا هدایتی    سیدعلی کشفی   
فقدان گفتارهای سیاسی مؤثر و قدرتمند و کادر رهبری قابل‌اعتماد در این شرایط، می‌تواند سرنوشت متفاوتی برای این نیروها رقم بزند؛ سرنوشتی که یا نیروی ایجادشده را سرخورده‌تر می‌کند و فرومی‌نشاند یا آن را در جهاتی مغایر با منافع و قدرت ملی ایران به مصرف رساند. در این میان، شکل‌گیری تشکلی از نیروهای سیاسیِ مولّد که بتواند واجد گفتاری قدرتمند و امیدآفرین و کادر رهبری منسجم باشد، ضروری به نظر می‌رسد.


سرمقاله
جغرافیای ضعیف
سیاست همسایگی نمی‌تواند صرفا پیگیری منافع باشد
علیرضا شفاه   
چین قطعا باید در اولویت بالای همکاری‌های اقتصادی ایران قرار بگیرد اما نمی‌‌تواند سیاست همسایگی دولت آقای رئیسی را تضمین کند. چین کشوری آرام است و اقتصادی جهانی دارد. اقتضای سیاست خارجی چین این است که از جنگ‌های نیابتی ایران و عربستان جلوگیری کند اما اگر بنا باشد ثبات اقتصادی جامعۀ ایران منجر به قدرت‌نمایی‌ها و تنش‌های تازه‌ای در منطقه شود، قطعا چین ضامن فعالیت‌های اقتصادی‌ای نمی‌شود که به چنان نتیجه‌ای منجر شود. در ذیل همین محاسبه است که چین ذیل مزایایی که به این منطقه می‌بخشد مراقبت می‌کند که روی زمین لغزنده و پرفتنۀ آن پیراهن‌آلوده نشود. آیا ما می‌توانیم خودمان را به‌عنوان برندۀ مطلق منطقه معرفی کنیم و همۀ امنیت آن را تضمین نماییم؟





موسسه علم و سیاست اشراق
شماره تماس : 77136607-021


عضویت در باشگاه مخاطبین

اینکه چیزها از نام و تصویر خود سوا می‌افتند، زندگی را پر از هیاهو کرده است و این هیاهو با این عهد مدرسه که «هر چیزی خودش است» و خیانت نمی‌ورزد، نمی‌خواند. مدرسه آرام است و این آرامش بخشی از عهد و ادعای مدرسه است. هیاهو در مدرسه به معنای ناتوانی مدرسه در نامگذاری چیزها است؛ به این معناست که چیزها می‌خواهند از آنچه هستند فرا بروند. آنجا که می‌توان دانست از هر چیز چه انتظاری می‌توان داشت، دعوا و هیاهویی نیست، نظم حاکم است و هر چیز بر جای خویش است. اما اگر هرچیز حقیقتاً بر جای خود بود و از آنچه هست تخطی نداشت، دیگر چه نیازی به مدرسه بود؟ اگر خیانتی ممکن نبود مدرسه می‌خواست چه چیزی را بر عهده بگیرد. اگر حقیقت نامی دارد، از آن روست که امکان ناراستی در جهان هست. نام چنانکه گفتیم خود عهد است و عهد نگه داشت است و نگه داشت آنجا معنا دارد که چیزها از جای خود خارج شوند.

(تمام حقوق متعلق به موسسه علم و سیاست اشراق است)